Blogue de Gracia e de Anxo, blogue de pingas e de icebergs, do que nos preocupa ou nos chama a atención, de biblioteca e de aula.

12/06/08

A natureza da fame

Na actualidade, 820 millóns de persoas pasan fame na Terra. Destrás desta traxedia conflúen causas políticas e socioeconómicas. Pero certos factores de índole medioambiental, como o quentamento global ou a escaseza de auga, están afectando decisivamente á loita do ser humano por conseguir alimentos. Até o 73 por cento da poboación mundial que vive por debaixo do limiar da pobreza habita en zonas rurais, onde a subsitencia depende directamente do que abrolla da terra.
"O noso planeta rebosa riqueza biolóxica, e esta diversidade é a clave para afrontar a peor crise alimentaria da historia moderna" asegura Alexander Müller, subdirector xeral da FAO. Precisamente, o acentuado descenso da diversidade xenética en animais e colleitas é un dos problemas máis lacerantes no Terceiro Mundo.
No último século, o 75% dos cultivos desapareceron en favor dunha minoría de colleitas máis rendibles a priori. A maior parte dos alimentos procede unicamente de doce produtos agrícolas e catorce especies animais. Esta dependencia significa menos oportunidades para o crecemento e a innovación necesarios para impulsar a agricultura e gandería nunha época tendente á alza de prezos. A demanda de cereais medra, pero o seu coste faino máis vertixinosamente, xa que o seu uso como biocombustibles disparou o seu valor económico. A consecuencia é que se deforestan zonas para plantar especies vexetais aptas para a obtención de etanol e biodiésel.
O fenómeno do quentamento global, sobre todo en zonas áridas e semiáridas, supón outra das pragas que inundan a malnutrición. E iso porque o impacto medioambiental nestas rexións podería deixar baixo mínimos as precipitacións, ademais de supor a extinción de numerosas especies animais e vexetais.
A xestión eficaz dos recursos hidrolóxicos representa outra das caras da fame. E xusto é a actividade agrícola a maior consumidora de auga no mundo. Desde 1950, o consumo de auga triplicouse a nivel mundial, pasando dos 4300 km cúbicos ao ano.

O primeiro dos Obxectivos do Desenvolvemento do Milenio plantexados por Nacións Unidas é erradicar o 50% da fame e a pobreza no mundo para 2015, o que suporía mellorar as condicións de vida de 854 millóns de persoas que malviven en contornos rurais carentes de fontes de alimentación. E aínda así, máis de 400 millóns de persoas, excluídas dos criterios de Nacións Unidas, seguirán pasando fame.

Fonte

Sen comentarios

Neste blog utilizamos as imaxes con finalidade educativa. Se algunha delas estivera suxeita a dereitos de autor, rogamos que vos poñades en contacto connosco para retirala de inmediato.