Blogue de Gracia e de Anxo, blogue de pingas e de icebergs, do que nos preocupa ou nos chama a atención, de biblioteca e de aula.

22/02/10

Causas da miseria de Haití

Tiña gardado este artigo desde o terremoto de Haití. Creo que é máis ca interesante: cómpre unha lectura reflexionada sobre o noso papel nos desastres que ocorren. Pregúntome se aínda estaremos a tempo de cambiar algo, ou se pola contra o mal xa está feito.

Haití é unha terceira parte de La Española, a segunda illa máis grande do Caribe. A súa renda antes do terremoto era de 1300 dólares anuais per capita, o que contrastaba cos 8200 do veciño país, a República Dominicana. É o país máis pobre de América. A causa? Seguramente a deforestación e a destrución do chan.





A imaxe amosa unha zona limítrofe entre Haití, á esquerda, e a República Dominicana á dereita. É dicir, verde á dereita e deserto á esquerda. Así o explica Joel K. Bourne:

Haití ha perdido su suelo… y los medios para alimentarse.
“Tè a fatige”, dijo el 70% de los granjeros haitianos en una encuesta sobre sus problemas agrícolas más importantes: “La tierra está cansada.”
Y no sorprende. Casi desde 1492, cuando Colón pisó por primera vez la muy arbolada isla de La Española, la nación ha ido perdiendo tanto tierra como sangre, primero por los españoles, que plantaron azúcar, y luego por los franceses, quienes talaron los bosques para proporcionarles lugar a los lucrativos plantíos de café, índigo y tabaco. Incluso después de que los esclavos se rebelaron en 1804 para sacudirse el colonialismo, Francia recibió 93 millones de francos de su ex colonia como indemnización, la mayoría en madera. Después de la independencia, especuladores y plantadores de la clase alta expulsaron a las clases campesinas de los pocos valles fértiles hacia las zonas rurales boscosas y escarpadas, cuyas estrechas parcelas cultivadas intensivamente con maíz, frijol y yuca se combinaron con una industria creciente de carbón vegetal y madera para combustible que exacerbó la deforestación y la pérdida de suelo. Hoy queda menos de 4% de los bosques de Haití y en muchos lugares el suelo se ha erosionado hasta la capa rocosa. De 1991 a 2002, la producción alimenticia per cápita ha disminuido 30 por ciento.


O chan de Haití está tan degradado que non pode producir alimentos. A deforestación e os cultivos intensosa esgotaron a terra e favoreceron a erosión. Isto contribúe, ademais, á degración da auga. O peor é que xa non ten solución.


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